Provençaals
Onderdeel van de Franse keuken. De regio Provence, in het Zuiden van Franktijk, is rijk aan kruiden. Zonovergoten landbouw zorgt voor smaakvolle ingrediënten die leiden tot weergaloze gerechten. Allemaal van die “maar dan nu écht”-gerechten: eerlijke smaken – geen groenten vol water die het moeten hebben van de kleur en de maat; fruit dat naar fruit smaakt; verse kruiden, zó uit de tuin, maar ook wild, vis, en niet te vergeten de meest waanzinnige soorten brood. Heerlijk! In Frankrijk wordt de Provençaalse keuken erg gewaardeerd: sommige gerechten hebben hun intrede gedaan in de Franse mainstream keuken en velen weten geeneens meer dat ze van Provençaalse origine zijn: ratatouille, tian, coulis de tomates, salade niçoise, socca – allemaal uit de Provence. De keukenterm “à la Provençale“, “op z’n Provençaals” wordt helaas te pas en te onpas gebruikt, vooral buiten Frankrijk, en staat meestal voor gerechten die gemaakt zijn met tomaat, rode paprika en ui.